Etusivu Raamattu Artikkelit - ABC Haku

Epäjumalat ja patsaat keskuudessamme - Toinen käsky

Toinen käsky: - Älä tee itsellesi jumalankuvaa äläkä mitään kuvaa, älä niistä, jotka ovat ylhäällä taivaassa, älä niistä, jotka ovat alhaalla maan päällä, äläkä niistä, jotka ovat vesissä maan alla. Älä kumarra niitä äläkä palvele niitä. 2.Moos.20:4-5 ja 5.Moos.5:8-9

Kristinusko

Heti alkuun on todettava, että roomalaiskatolisuus ei ole aito kristinusko, vaikka niin antaa ymmärtää. Se on Saatanan luomus, jonka papit ja piispat tekeytyvät Kristuksen aposteleiksi ja itse paavi Kristuksen sijaiseksi (lat. vicarius christi, kreik. antichristos) ja valkeuden enkeliksi 2.Kor.11:13-15, eksyttääkseen mahdollisimman monet pois Jumalasta, kumartamaan kuvia ja rikkomaan käskyjä.

Katolinen kirkko on tehnyt suuren rikoksen poistaessaan 2. käskyn (sitten jakoivat 10. käskyn kahteen osaan) ja näin johtanut satoja miljoonia ihmisiä harhaan, tekemään ja kumartamaan kuvia ja patsaita, ihmiskäsin tehtyjä. He kumartavat ja palvelevat Marian kuvia ja patsaita, tuota jota he kutsuvat "Jumalan äidiksi". Heillä on kuvia, patsaita, krusifiksejä Jeesuksesta. Pakanallisia symboleja, aurinko mm. ehtoollisisleivässään.

Tämän muutetun lain on myös luterilainen kirkko ottanut käyttöönsä: Katekismuksen 10 käskyä

Myös ortodoksit ovat sovittaneet toisen käskyn omiin tapoihinsa, sanoen vain "älä tee mitään jumalankuvaa", ikäänkuin muiden kuvien tekeminen olisi sallittua. Jumala selvästi sanoi, että älä kumarra ihmiskäsin tehtyä, mutta he palvovat, rukoilevat, sytyttävät kynttilöitä ja polttavat niitä ikonien edessä.

Emme saa tehdä eikä meillä saa olla mitään Jeesuksen, ei Marian eikä enkeleiden kuvia. Ei buddhan patsaita, ei lohikäärmeen, ei kreikkalaisten jumalten patsaita, ei tonttujen, ei peikkojen...

Pastori Philip Barnett kertoo profetiassaan miten monet katoliset ja ortodoksit jäävät ylöstempauksesta vaille kuvien palvonnan takia. Suuresta Babylonista sanotaan: - Lähtekää siitä ulos, te minun kansani, ettette tulisi hänen synteihinsä osallisiksi ja saisi tekin kärsiä hänen vitsauksistansa. Ilm.18:4

epäjumalan palvonta epäjumalan palvonta
epäjumalan palvonta epäjumalan palvonta
epäjumalan palvonta epäjumalan palvonta
epäjumalan palvonta

 

Punasinistä ja punaista purppuraa

Jeremian kirja, luku 10: 2. Näin sanoo Herra: "Älkää totutelko itseänne pakanain menoon älkääkä kauhistuko taivaan merkkejä, sillä pakanat niitä kauhistuvat. 3. Sillä kansat noudattavat turhia jumalia; sillä ne ovat puuta, joka hakataan metsästä, puusepän kätten tekemiä, työaseella tehtyjä. 4. Ne koristetaan hopealla ja kullalla sekä kiinnitetään nauloilla ja vasaroilla, niin etteivät ne horju. ... 8. He ovat kaikki tyynni järjettömiä, tyhmiä. Turhain jumalien opettamista! Ne ovat puuta, 9. ohueksi taottua hopeata, joka tuodaan Tarsiista, ja Uufaan kultaa, taiturin ja kultasepän kätten tekoa. Punasinistä ja punaista purppuraa on niiden puku... ... 14. Järjetön on jokainen ihminen, tietoa vailla, häpeän saa jokainen kultaseppä veistetystä kuvasta, petosta on hänen valamansa kuva, eikä niissä henkeä ole. 15. Turhuutta ne ovat, naurettavia tekeleitä; kun niiden rangaistus tulee, ne hukkuvat.

epäjumalan palvonta

Munkit auttavat jumalansa turvaan maanjäristyksen tuhojen keskeltä.

Daniel 5:23 Daniel puhuu Belsassarille, Babylonian kuninkaalle:
- ... sinä olet ylistänyt hopeisia ja kultaisia, vaskisia, rautaisia, puisia ja kivisiä jumalia, jotka eivät näe, eivät kuule eivätkä mitään tiedä. Mutta sitä Jumalaa, jonka kädessä on sinun henkesi ja kaikki sinun tiesi, sinä et ole kunnioittanut.

Epäjumalia on palvottu ja palvotaan vieläkin monien kansojen keskuudessa, kreikkalaisten, roomalaisten, intiaanien, mayojen, luonnonkansojen jumalat, hindujen, buddhalaisten, jne...

Epäjumalia, naurettavia tekeleitä; Hindu jumalan kuvia; Buddha 1; Buddha 2; Intiaanien toteemeja; Inka jumalia

Mielenkiintoista on huomata, miten Raamatun ennustus toteutuu kun ISIS murskaa Baabelin epäjumalia ja niiden temppeleitä kuten Raamattu ennustaa: Jer.51:47-48 - Sentähden katso, päivät tulevat, jolloin minä kostan Baabelin jumalankuville, jolloin koko sen maa joutuu häpeään ja kaikki kaatuvat surmattuina sen keskellä. Silloin riemuitsevat Baabelin kohtalosta taivas ja maa ja kaikki, mitä niissä on, kun pohjoisesta tulevat sen hävittäjät, sanoo Herra. Video

 

Islam

epäjumalan palvonta

Islam - Baalin palvontaa?

Muslimit kumartavat Kaaban temppeliä ja suutelevat sen mustaa kiveä.

Video: Kaaban palvonta

Muslimi palvoo Baalia tietämättään - Faktoja islamista

 

Libertas, vapauden jumalatar.

Älä tee mitään kuvaa!?

Toinen käsky: - Älä tee itsellesi jumalankuvaa äläkä mitään kuvaa, älä niistä, jotka ovat ylhäällä taivaassa, älä niistä, jotka ovat alhaalla maan päällä, äläkä niistä, jotka ovat vesissä maan alla. Älä kumarra niitä äläkä palvele niitä. 2.Moos.20:4-5 ja 5.Moos.5:8-9

5.Moos.4:15-19 Ottakaa siis itsestänne tarkka vaari - sillä te ette sinä päivänä, jona Herra puhui teille tulen keskeltä Hoorebilla, nähneet hänestä minkäänkaltaista muotoa - 16. ettette menettele kelvottomasti ettekä tee itsellenne jumalankuvaa, ette minkään muotoista patsasta, ette miehen tai naisen kuvaa, 17. ette maan päällä liikkuvan nelijalkaisen eläimen kuvaa, ette taivaan alla lentävän siivekkään linnun kuvaa, 18. ette maassa matelevaisen kuvaa ettekä vesissä maan alla olevan kalan kuvaa; 19. ja ettet, kun nostat silmäsi taivasta kohti ja katselet aurinkoa ja kuuta ja tähtiä, kaikkea taivaan joukkoa, anna vietellä itseäsi kumartamaan ja palvelemaan niitä, sillä Herra, sinun Jumalasi, on jakanut ne kaikille muille kansoille koko taivaan alla.

Älä tee pitää ymmärrettävän myös älä hanki, äläkä pidä itselläsi. Patsas tai kuva tarkoittaa veistettyä, kaiverrettua, kiveen hakattua tai valettua kuvaa 2.Moos.34:17.

Jotkut ovat sitä mieltä, että kuvia ja patsaita saa kyllä tehdä, kunhan niitä ei palvota, ei kumarreta eikä pidetä jumalina (epäjumalina). Muinaisissa kulttuureissa patsas oli aina jonkinlaisen palvonnan kohde. Länsimainen ihminen, joka ei muutenkaan usko enää mihinkään, ei näe patsaiden ja kuvien tekemisessä tietystikään mitään pahaa. Mutta kyllä toinen käsky on selvä: - Älä tee jumalankuvaa äläkä mitään kuvaa niistä jotka ylhäällä taivaassa ovat, ei niistä jotka ovat maan päällä, ei ihmisistä, ei nelijalkaisista eläimistä, ei linnuista, ei käärmeistä, ei kaloista...

Ja onhan ihminen luotu Jumalan kuvaksi, joten ihmisen kuvan tekeminen on jumalan kuvan tekemistä.

Israel ja kuningas Salomo

Jumala kuitenkin varoittaa ihmisiä edes tekemästä mitään patsasta tai kuvaa, ettei siitä tulisi jumalankuvaa. Tässä voi nähdä samanhenkisen ohjeen kuin kielto israelilaisille ottaa vaimoja muista kansoista. 5.Moos.7:1-5; Esra 10:2,11. Jumala kielsi myös kuningas Salomoa ottamasta vaimoja muista kansoista, etteivät he taivuttaisi hänen sydäntään palvomaan heidän jumaliaan. Älä siis ota vaimoja muista kansoista, ettet alkaisi palvoa heidän jumaliaan. Jumala ei sanonut, että ota vain vaimoja muista kansoista, kunhan et ala palvella heidän jumaliaan. Älä siis tee mitään kuvaa, ettei siitä tulisi palvonnan kohde. Jumala on varmasti käskyissään johdonmukainen.

Salomo kuitenkin rikkoi Jumalan käskyä: 1.Kun.11:1-11.

Maailma on täynnä patsaita ja kuvia

1.Joh. 5:19 Koko maailma on pahan vallassa ja paholainen on saanut ihmiset rikkomaan Jumalan toista käskyä vastaan ja olemme täyttäneet maan taiteen, historian ja saavutusten nimissä sankarien, kuuluisuuksien, urheilijoiden, eläinten ja enkeleiden ja jopa demonien kuvilla ja patsailla.

Eräs asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota on Saatanan kapina Jumalaa vastaan ja se miten hän on saanut ihmiset mukaan siihen kapinaan. Saatana on halunnut kääntää kaikki Jumalan "tehkää näin" ja "älkää tehkö" asiat päälaelleen. Ja koska maailma on täynnä kaikenlaisia ihmisen ja eläinen patsaita, todistaa se tältä osin siitä kapinasta.

Aleksanteri II, Helsinki

Helsingin Yliopisto, Senaatintori

Saatana, langennut enkeli
El Ángel Caído, Madrid

Äiti synnyinmaa

Ihmiset kumartavat patsaita

Ihmispatsaita on kumarrettu aina Nebukadnessarin ajoista lähtien. Nykyajan ihmispalvonnasta on hyvä esimerkki Pohjois-Korea. Siellä tänä päivänäkin ihmiset kumartavat johtajiensa patsaita ja huoneidensa seinällä olevia kuvia.

Pohjois-Korealaiset kumartavat patsaita

Pienoispatsaat kotona

Jumala myös kielsi israelilaisia viemästä koteihinsa muiden kansojen jumalien kuvia, koska ne olivat vihitty tuhon omaksi eli kirotut 5.Moos.7:25-26. Ihmiset matkustavat nykyään paljon ja monet tuovat matkamuistoina kaikenlaisia pikkupatsaita, jotka ovat muiden kulttuurien jumalankuvia. Suuri vaara on, että niissä on kirous joka saattaa alkaa vaikuttaa kotiin, perheeseen, ihmissuhteisiin, toimeentuloon, jne. negatiivisesti.

Linkkejä

Petri Paavolan artikkeli Älä tee Jumalan kuvaa, jossa hän kuitenkin sanoo, että "Esimerkiksi ihmisestä voi ja saa tehdä kuvan, kun ei tee kenestäkään ihmisestä itselleen jumalaa tai epäjumalaa."


ABC - kaikki Linnunradan artikkelit aakkosjärjestyksessä