Etusivu Raamattu Artikkelit - ABC Haku

Apokryfikirjat

Apokryfiset kirjat ovat juutalaisia uskonnollisia tekstejä hellenistiseltä ajalta. Martti Luther sijoitti apokryfiset kirjat omaksi ryhmäkseen muiden Vanhan testamentin kirjojen jälkeen. Vaikka ne eivät sisälly hepreankieliseen Raamattuun, on niillä hänen mukaansa oma paikkansa Raamatussa ja kirkon elämässä. Luther antoi apokryfikirjojen kokoelmalle otsikon Apokryfit. Toisin sanoen kirjat, joita ei tule pitää Pyhien Kirjoitusten vertaisina mutta jotka silti ovat hyödyllisiä ja hyviä lukea.

Osaan näistä kirjoista on myös löydetty katkelmia Qumranin alueelta Israelissa ja ne tunnetaan Kuolleenmeren kääröinä.

2.Tim.3:16-17
16. Jokainen kirjoitus, joka on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta, on myös hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi, kasvatukseksi vanhurskaudessa,
17. että Jumalan ihminen olisi täydellinen, kaikkiin hyviin tekoihin valmistunut.

 

Apokryfisten kirjojen joukossa on myös tekstejä, jotka ovat ihan roskaa ja syntyneet sen toisen hengen vaikutuksesta. Lukijan on syytä olla tarkkana ja hylätä sellaiset tekstit, jotka ovat ristiriidassa Raamatun Sanan kanssa.

Opas apokryfisiin kirjoituksiin.

 

Tälle sivustolle on lainattu mm. Tuomas Leväsen suomentamia apokryfisiä kirjoituksia.

Aadamista ja Eevasta kertova Mooseksen ilmestys

Eenokin kirjat

Eenok (hepr. Hanôk; kreik. Henôk; eng. Enoch). Suomenkielisessä Raamattussa Eenokista käytetään myös nimeä Hanok.

Eenokin kirja ei sisälly heprealaisen Raamatun kaanoniin eli Tanakiin. Kirja kertoo Eenokista, Nooan isoisän isästä, joka eli 365 vuotta ja vaelsi Jumalan yhteydessä 1.Moos.5:22-24. Kertomuksessa kuvataan langenneiden enkelien taivaallista kapinaa, heidän tuloaan maan päälle ja elämää ihmisten tyttärien kanssa ja kuinka he paljastivat salattua tietoa ihmisille. Myös 1.Moos 6:1-4 viittaa tähän.

Eenokin 1. kirja

Eenokin salaisuuksien kirja   (Henokin 2. kirja)

Viittaukset Eenokiin (Hanok) Raamatussa:

1.Moos. 5:18 Kun Jered oli sadan kuudenkymmenen kahden vuoden vanha, syntyi hänelle Hanok.
1.Moos. 5:19 Ja Jered eli Hanokin syntymän jälkeen kahdeksansataa vuotta, ja hänelle syntyi poikia ja tyttäriä.
1.Moos. 5:21 Kun Hanok oli kuudenkymmenen viiden vuoden vanha, syntyi hänelle Metusalah.
1.Moos. 5:22 Ja Hanok vaelsi Metusalahin syntymän jälkeen Jumalan yhteydessä kolmesataa vuotta, ja hänelle syntyi poikia ja tyttäriä.
1.Moos. 5:23 Niin oli Hanokin koko elinaika kolmesataa kuusikymmentä viisi vuotta.
1.Moos. 5:24 Ja kun Hanok oli vaeltanut Jumalan yhteydessä, ei häntä enää ollut, sillä Jumala oli ottanut hänet pois.
1.Aik. 1:3 Hanok, Metusalah, Lemek...
Luuk. 3:37 tämä Metusalan, tämä Eenokin, tämä Jaaretin, tämä Mahalalelin, tämä Keenanin...
Hebr. 11:5 Uskon kautta otettiin Eenok pois, näkemättä kuolemaa, "eikä häntä enää ollut, koska Jumala oli ottanut hänet pois". Sillä ennen poisottamistaan hän oli saanut todistuksen, että hän oli otollinen Jumalalle. Mutta ilman uskoa on mahdoton olla otollinen; sillä sen, joka Jumalan tykö tulee, täytyy uskoa, että Jumala on ja että hän palkitsee ne, jotka häntä etsivät.
Juud. 1:14 Heistäkin Eenok, Aadamista seitsemäs, on ennustanut, sanoen: "Katso, Herra tulee tuhannen tuhansine pyhinensä...

Linkit: Johdatus Etiopialaiseen Eenokin kirjaan; Henokin kirja (Eenokin)

 

Sadrakin ilmestys

Elian ilmestys

 

Didakhe - Kahdentoista apostolin opetukset

Didakhe (muinaiskreikaksi Διδαχή, "Opetus") eli Apostolien opetus tai Kahdentoista apostolin opetus (Διδαχὴ τῶν δώδεκα ἀποστόλων) on nimitys varhaiskristilliselle tutkielmalle, joka sisältää ohjeita kristillisille yhteisöille. Se on kirjoitettu noin vuosien 50-160 välisenä aikana.

Didakhe - Kahdentoista apostolin opetukset

 

Ilmestyskirja - aramea - suomi. Ilmestyskirjan käännös arameasta suomeksi. Vertailun vuoksi rinnalla myös vuoden 1938 käännös.

Paavalin toinen kirje tessalonikkalaisille - aramea - suomi. Tämä käännös, erityisesti luku 2, on erittäinen kiinnostava sillä se saattaa antaa lisävaloa Paavalin kertomasta laittomuuden ihmisestä. Vertailun vuoksi rinnalla myös vuoden 1938 käännös.

Saarna Herran tulemuksesta


Gnostilaiset tekstit

Sana gnostilaisuus tulee kreikan sanasta ”gnosis” (γνώσις), joka tarkoittaa tietoa. Näistä teksteistä Paavali varoitti kirjeessään Timoteukselle: - Oi Timoteus, talleta se, mikä sinulle on uskottu, ja vältä tiedon nimellä kulkevan valhetiedon epäpyhiä ja tyhjiä puheita ja vastaväitteitä, johon tunnustautuen muutamat ovat uskosta hairahtuneet. 1.Tim.6:20-21

Opas apokryfisiin kirjoituksiin - kts. sivun loppuun Gnostilaiset tekstit


Linkkejä

Opas apokryfisiin kirjoituksiin - Tuomas Levänen


ABC - kaikki Linnunradan artikkelit aakkosjärjestyksessä